2011. július 2., szombat

A cukorfogyasztás káros hatásai


Arról már beszéltünk, hogy milyen előnyökkel jár, ha a cukrot xilitre cseréljük, most viszont itt az idő, hogy rámutassunk arra, hogy a cukorfogyasztás milyen veszélyeket rejt magában.
A WHO jelentése szerint “a hozzáadott cukrok nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen hozzájárul a fogszuvasodás és a túlsúlyosság gyakoriságának növekedéséhez.” Az lenne a helyes, ha étrendünkben a cukor mennyisége nem haladná meg a 10%-ot.
A finomított cukor glikémiás indexe maga (68), ami azt jelenti, hogy emésztése hirtelen történik, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami nemcsak a cukorbetegeknek káros, de az egészséges embereknél is ártalmas. (A megemelkedett vércukorszintek köszönhetjük a délutáni szunyókálást is.) A megemelkedett vércukorszint azonban gyorsan visszaesik, így hamarabb alakul ki az újbóli éhségérzet. Emellett nagyon magas a kalóriatartalma is (400 kcal/100 gr), így nemcsak diabéteszhez, de elhízáshoz is vezet.
Amin elkezdődik a cukor emésztése rengeteg sav termelődik a szervezetünkben: az erjedés során ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik, melyek rombolják a bél membránjait, roncsolják a vesét és táplálják a Candida gombát is.

A cukor emésztés során a májban halmozódik fel, ennek következtében a máj megduzzad és a felesleges cukor zsírsejt formájában visszakerül a vérbe. Ezek a zsírsejtek először a test különböző részein lerakódnak, majd az egyes szerveken és az érfalakon is. Szív- és érrendszeri gondok is kialakulhatnak

A cukor feldolgozása az egész testet igénybe veszi, ezért megváltoztatja a vérnyomást is. Ugyanakkor megváltoztatja a vér minőségét is, aminek következtében romlik a vörös vértestek minősége, a fehérvérsejtszám pedig megnő.

Káros hatásként kell még megemlíteni, hogy a cukor hatására szöveteink lassabban nőnek, immunrendszerünk legyengül, mikróbák, káros baktériumok és Candida terjednek el testünkben és telepednek meg szerveinken.

A cukor savasít, a sav közömbösítésére pedig szervezetünk felhasználja kalcium, natrium, kalium és magnezium tartalékait. A száj savas PH-ja miatt pedig fogszuvasodás, Ca-hiány és csontritkulás alakul ki.

A cukor emésztése B-vitamint von el, szervezetünkben B-vitamin hiány lép fel, ami agresszióhoz, ingerültséghez vezet. Ezenkívül túlzott mennyiségű adrenalint szabadít fel, aminek eredménye a túlpörgés, székrekedés, stressz, légzési panaszok.

A cukor károsítja a bőrt is, mert a cukormolekulák beépülnek a bőrt felépítő proteinekbe és így rugalmatlanná teszik azokat. Valamint sietteti az elasztin és a kolagén lebomlását, így hozzájárul a bőr öregedéséhez.


Érdemes cukrot fogyasztanunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése