2011. július 2., szombat

A nyírfacukor hatásai



Azt mondják, hogy a nyírfacukor sokkal egészségesebb, mint a finomított fehércukor itt az idő, hogy igazoljuk ezt az állítást. Milyen pozitív hatásai ismertek a nyírfacukornak?
A xilit előnyei a diabéteszben
A cukorbetegség kezelésének legkézenfekvőbb módja, ha a vércukorszintünket kontroll alatt tartjuk. hiszen így a cukorbetegség okozta szem, vese és idegi problémák 40%-kal csökkenthetők. A xilit pedig a tökéletes szer arra, hogy vércukorszintünket szinten tartsuk, hiszen glikémiás indexe nagyon alacsony. A szervezet tehát a nyírfacukrot lassan emészti meg és felszívódása is hosszantartó, így a vércukorszintet fokozatosan és nem hirtelen emeli meg.

A xilit előnyei a fogyásban
Az elhzásnak számos oka lehetséges: genetikai, gazdasági, szociális, kulturális tényezők befolyásolják a súlyunkat. A felesleges zsírpárnákat azonban leginkább annak köszönhetjük, hogy túl sok kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe. A túl sok kalória jelentheti a túl sok cukrot is, amely nemcsak plussz kalóriákat jelent, hanem sok üres, tápanyagot nem tartalmazó kalóriát is.
A felesleges zsírpárnáktól úgy szabadulhatunk meg, ha hosszú időn keresztül kevesebb energiát viszünk be a szervezetünkbe és többet égetünk el. Ennek sok módja van: mozgásformák, diéták, orvosi beavatkozások.
A xilit is egy hatékony fogyasztószer, hiszen kétféleképpen is képes csökkenteni a kalóriabevitelt. Egyrészről mivel alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, vagyis tovább tart a jóllakotság-érzet. Másrészről a cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, így nem hízlal.

A xilit szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

Hogyan kerülhetjük el a lyukas fogakat? Ennek egyik módja, ha csökkentjük a szájban levő savak mennyiségét, amit a szájban található baktériumok állítanak elő cukorból. A xilitből azonban ezek a baktériumok nem képesek savakat “gyártani”, hiszen ötszénatomos szerkezetének köszönhetően igen stabil ez az anyag. Ezenkívül a xilit édes és hűs íze elősegíti a nyáltermelést, aminek köszönhetően egyensúlyba kerül a száj PH értéke, így a fogszuvasodásnak nem lesz megfelelő környezete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése