2011. július 2., szombat

Hogyan fedezték fel a nyírfában rejlő édességet?

1800-as évek, Napóleon
A kontinentális zárlat következtében megpróbálnak a nyírfából nagy mennyiségben cukrot kivonni. Kezdetleges eljárással (a fa nedvének lecsapolásával) és alacsony technikai felkészültséggel csak szirupos formában sikerült előállítani az anyagot, melynek szennyezettségi értéke igen magas volt. És rájöttek arra is, hogy a cukorrépából sokkal olcsóbb az édes anyag kinyerése...

1890-es évek
Német és francia tudósok, név szerint Emil Herman Fischer, Rudolf Stahel és M. G. Bertran nátrium-amalgám D-Xilozból kinyerik a xilitet. A szerves kémia tehát már több, mint 100 éves ismeri e poliolt. Az új szer egy pár évtizedig még nem jut jelentős szerephez, előnyeit nem használják ki.

1939-1945. a második világháború
Hatalmas cukorhiány tombol az egész világon. Finnország azon dolgozik, hogy kifejlesszen egy olyan anyagot, mely képes helyettesíteni a cukrot és előállítása sem költséges. A finn cukorvállalat tudósai kifejlesztenek egy olyan eljárást, mely során a xilitet képesek kis mennyiségben előállítani. Finnországnak már akkor is jelentős volt a faipara, így logikusnak mutatkozott, hogy facukrot állítsanak elő. Azonban a háború végére a cukorhiány elmúlt, a xilit iránti igény is alábbhagyott... Ezenkívül a xilit előállítás még mindig nagyon költséges volt...

1960-as évek
Vegyészek, fizikusok és más szakemberek kísérleteket, kutatásokat végeznek, mely során rámutatnak a xilit egészségügyi és diétás előnyeit. Újraéled az érdeklődés a nyírfacukor iránt.
A hatvanas évektől kezdődően újraéledt az érdeklődés a xilit iránt, amikor vegyészek, fizikusok és más szakemberek elkezdték felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. Főként a cukorbetegek számára készített étrendekbe használják fel e cukrot.

1970-es évek
Ezekben az években felismerik, hogy a xilit igen hatékony a fogszuvasodás megelőzésében is. 1975-ben megjelenik Finnországban az első xilit tartalmú rágógumi. Majd még ebben az évben az USA-ban is. Egyre szélesebb körben alkalmazzák a facukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése