2011. július 2., szombat

Hogyan készítsünk nyírfacukrot otthon?


A nyírfacukor előállításával már az 1800-as években próbálkoztak, természetesen itt még szóba sem jöhetett az ipari előállítás a kezdetleges technikai tudás miatt. Most bemutatjuk azt a módszert, amivel különböző gépi eljárások nélkül is előállíthatjuk a facukrot.
Elsőként a nyírfát meg kell csapolnunk, hogy kinyerjük belőle a levét, amit népiesen viricsnek neveznek. Ezt úgy lehet elérni, hogy egy nyírfaágat átlósan lemetszünk, majd egy csövet vagy slagot húzunk az ágra, hogy a nedvesség egy helyre tudjon csöpögni. A műveletet ki lehet próbálni iszalaggal is, így egy enyhén kesernyés levet kapunk, vagy szőlőhajtással is, ami viszont íztelen.
Tudnunk kell, hogy fél liter viricsből körülbelül egy körömnyi nagyságú nyírfacukrot nyerhetünk ki. Mikor összegyűjtöttük a megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor alágyújtunk és elkezdjük forralni. A folyamat teljesen megegyezik a cukorszirup elkészítésével: ahogy melegszik az oldat nem buborékozni fog, hanem besűrűsödik, szirupossá válik.
Egy idő után a szirup el kezd bebarnulni, karamellizálódni. Addig forraljuk, amíg az egész folyadék karamellé alakul át. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk, amíg kihűl.
Miután kihűlt az anyag, szilárddá válik, de nem lesz annyira szilárd, mint a finomított cukor, hanem kissé ragadós marad. Az íze ebben az esetben a török méz ízére emlékeztet, ám annál sokkal édesebb.
Ezzel az egyszerű technikával, labori körülmények nélkül mi is előállíthatjuk a nyírfacukrot, mely ugyan nem lesz alkalmas teljes mértékben a cukor helyettesítésére, hiszen állagban némileg különbözik a házi készítésű xilitünk a cukortól, de ugyanakkor édességnek, nyalánkságnak kitűnően alkalmas és még nem is kell sok idő az előállításához.
Cukorka helyett inkább készítsünk ilyen módon xilitet a gyermekeinknek (vagy akár saját magunknak is), hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy egészségük nem károsodik, sőt még a fogaik egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk azzal, ha ezt adjuk csemetéink kezébe cukor helyett.

2 megjegyzés:

  1. Szeretném kérdezni,hogy mérgező -e a nyírfa cukor ? https://www.youtube.com/watch?v=8EtMmQI9j6s Mi igaz ebből a videóból?

    VálaszTörlés
  2. Jó estét kívánok!
    Tudna e segíteni abban, hogy lehet nyírfa szirupot készíteni?

    VálaszTörlés