2011. július 2., szombat

Xilittel a fogszuvasodás ellen


A fogszuvasodás (caries dentium) egy olyan folyamat eredménye, mely során a fogak keményszövetei roncsolódnak és a felszín roncsolódása után a fogbél is károsodik. Ezt a folyamatot eleinte vissza lehet fordítani, de egy idő után megállíthatatlan. Gyakran jár fájdalommal, gyulladással és a fogak elvesztésével.
A fogszuvasodás mára már népbetegséggé vált: csecsemőktől idős korúakig, a Földön szinte bárkit érinthet.
Kialakulásának oka - a cukor és a streptococcus
A fogszuvasodás megjelenésének különböző okai lehetnek, mégis a cukorfogyasztással indítható be leginkább a folyamat. A szájban található baktériumok ezeket a cukrokat, mivel hatszénatomos szerkezetük miatt nem eléggé stabilak, képesek lebontani és savvá alakítani. A keletkezett sav pedig károsítja az alacsony PH-ra érzékeny fogfelszínt a demineralizáció következtében. E baktériumok közül a legveszélyesebb a streptococcus, mely már akkor is jelen van a szájüregben, amikor a csecsemőnek ki sem nőttek a fogai. Azonban már magzati korban lehetséges a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, ha a kismama xilitet fogyaszt, hiszen így csökkenti a streptococcus kialakulásának esélyét gyermeke szájában.
Miben segít a xilit?
A xilit megakadályozza a szájban levő baktériumok savtermelését, csökkenti a lepedék lerakódását és még a károsodott fozománcot is képes helyrehozni.
A savtermelést azért képes megakadályozni, mivel szerkezete 5 szénatomból áll, így igen stabil, a szájban található baktériumok nem tudják lebontani, így mivel nincs táplálékuk, így savat sem tudnak képezni. Ennek következtében a száj PH-értéke sem változik meg.
Tanulmáynok igazolják, hogy a nyírfacukor segíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését (remineralizáció). Ezenkívül, mivel a száj PH-ja a normális értéken belül mozog, így az ásványi anyag kioldása is megszűnik.

Hogyan egészítsük ki a nyírfacukor hatását?

* félévente keressük fel fogorvosunkat
* étkezések után, naponta háromszor mossunk fogat
* havonta cseréljünk fogkefét
* ne fogyasszunk finomított cukrot
* rendszeressen használjunk xilites rágógumit
* lefekvés előtt együnk meg 5 gr xilitet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése